Clinic voor vluchtelingen op World Judo Day

17 januari 2022

Kersvers vijfvoudig Nederlands Kampioen Neal van de Kamer gaf een judoclinic aan vluchtelingen in de Haarlemse Koepelgevangenis.Normaal gesproken staat de Kenamju kampioen en ambassadeur van Schooljudo op de mat voor honderden basisschoolkinderen. Dit keer zette hij zich samen met Schooljudo in voor de vluchtelingen in Haarlem.

Het idee om judoclinics te geven aan de vluchtelingen in Haarlem ontstond doordat 2Basics directeur Ruben Houkes in gesprek raakte met directeur Jerry Buitendijk van Sportsupport. Sportsupport heeft het initiatief genomen om sportactiviteiten te organiseren voor de vluchtelingen. Houkes: “Het is mooi om op deze manier een zeer bescheiden bijdrage te leveren. Judo is een mooie sport, het heeft veel in zich. Daarnaast is het vooral ook gewoon leuk om te doen. Ik hoop dat wij een klein beetje plezier kunnen brengen in een heftige periode”.

Dat klein beetje plezier waar Ruben op hoopte, was zeker terug te zien bij de bewoners. Toen de judomat midden in de Koepel werd gelegd, kwamen veel nieuwsgierige bewoners, een kijkje nemen en, helpen met de matten. Het record ‘judomat leggen’ is die middag dubbel en dwars verbroken! Daarna werden de judopakken uitgedeeld. De meeste waren een beetje afwachtend, maar er was toch een groep fanatiekelingen die graag meededen. Waaronder een bewoner die vertelde dat hij in zijn thuisland ook altijd heeft gejudood. Hij had een mooie foto bij zich waar hij samen met zijn zoontje van 4 en dochtertje van 7 te zien was. Alle drie natuurlijk in judopak! De clinic begon met een pittige warming-up en daarna startte het echte werk. Inmiddels had een grote groep bewoners zich verzameld rondom de mat om te komen kijken en hun medebewoners aan te moedigen. Niet alleen de mannen op de mat beleefden plezier, maar ook de toeschouwers hadden het naar hun zin.

Hoewel sommige deelnemers en toeschouwers nauwelijks Engels spraken verliep de clinic vlekkeloos. Het wordt regelmatig gezegd en deze middag was er het levende bewijs van: “De taal van sport begrijpt iedereen”.

Deel dit artikel

Schijf je in voor de Schooljudo nieuwsbrief