Een Waarde(n)vol Braziliaans ‘Schooljudo’ verhaal

17 januari 2022

Van ‘Schooljudo’ pupil tot Olympisch Kampioene!

In Nederland hebben we Schooljudo, opgericht door wereldkampioen Ruben Houkes. In Rio de Janeiro zet nationale judoheld Flavio Canto zich maatschappelijk in met een soortgelijk project.

Behalve 20 centimeter verschil in lengte en 20 kilo in gewicht (Ruben kwam uit in judocategorie -60kg en Flavio in -81kg) hebben de oud-topjudoka’s veel van elkaar weg. Een ontzettende passie voor de sport judo. En allebei een Olympische medaille op zak. Die zij beiden gebruiken om kinderen te inspireren. Vanuit het geloof dat judo een ultiem middel is om te werken aan belangrijke sociale waarden. Ruben heeft als missie om met zijn project Schooljudo ieder kind in Nederland een periode in zijn of haar leven te laten Schooljudoën omdat het kinderen ‘Skills for Life’ meegeeft. Flavio geeft de levens van kansarme jeugd uit de favela’s in Rio een positieve wending met judo en de bijbehorende cultuur.

Een inspiratie voor kansarme jeugd uit de favela’s

De afgelopen Spelen leek een droom uit te komen. Eén van Canto’s pupillen, Rafaela Silva, won goud! Na de buiging stapte ze van de mat, door het dolle heen barste ze in tranen uit en werd ze belaagd door haar coach, vrienden en familie. Maandag 8 augustus won Rafaela Silva de allereerste Braziliaanse gouden medaille in het judo in de klasse tot 57 kilogram. Een hele mooie prestatie, zeker als je haar verhaal kent.

Rafaela groeide op in Cidade de Deus, een van de gevaarlijkste favela’s in Rio de Janeiro. Slechts 12 kilometer van het Olympische park. Een buurt waar veel drugsgeweld is en geen regels zijn. Op jonge leeftijd maakten haar ouders dankbaar gebruik van het sociale judoproject van Canto in de wijk, om Rafaela structuur en afleiding te bieden. Daar is ze opgepikt en gevormd door Flavio. Naast dat judo haar op sociaal vlak heeft geholpen, bleek ze ook veel talent te bezitten.

Nu vele jaren later staat ze met Olympisch goud om haar nek in haar geboortestad. Een enorm voorbeeld voor al die kinderen die opgroeien in de kansarme favela’s. En een prachtige voorbeeld van de kracht van judo. Wij zien ook steeds meer talentjes vanuit de ‘Na Schooljudo Lessen’ op de wedstrijdmat verschijnen. En hoewel dat absoluut niet ons hoofddoel is, lijkt het ons stiekem toch erg bijzonder om een Schooljudo medaille te vieren!

Bekijk hier hoe Rafaela trots in haar wijk wordt onthaald na het winnen van haar gouden medaille en deze vervolgens opdraagt aan het Braziliaanse volk. bit.ly/OnthaalRafaela

Deel dit artikel

Schijf je in voor de Schooljudo nieuwsbrief