Leerdamse leerlingen leren houdgreep en zijn hechter dan ooit

17 januari 2022

In het AD: Leerdamse leerlingen leren houdgreep en zijn hechter dan ooit

Leerlingen van basisschool De Sterrenkijker in Leerdam leerden de afgelopen weken door middel van judolessen over respect, zelfvertrouwen en het stellen van grenzen. Bijvangst was dat ze ook nog extra bewogen.

In één soepele beweging legt Maaïda uit Leerdam haar klasgenoot Noura op de grond. Maar belangrijker nog: daarna helpt ze haar overeind. ,,Heb je je pijn gedaan? Nee? Gelukkig.” Giechelend en gearmd lopen de meiden daarna door de zaal.

Afgelopen weken volgden de leerlingen van openbare basisschool De Sterrenkijker Schooljudo. Dat is een programma waarbij een judoleraar, ‘entertrainer’ genoemd, de basis van de vechtsport uitlegt. Doel is niet alleen om meer te sporten, maar vooral om in judo belangrijke begrippen als respect en vertrouwen bij te brengen.

 

“Ik merk dat de groep hechter is geworden; ze vertrouwen elkaar meer”
Juf Danielle de Kuijver

 

“Het programma is vijftien jaar geleden opgezet door oud-wereldkampioen judo Ruben Houkes”, zegt Schooljudo directeur Ivar Spierings. “Hij wilde zoveel mogelijk kinderen in aanraking laten komen met judo. Het ging in eerste instantie vooral om de sport, maar al snel bleek dat het docenten opviel dat er nog veel mooiere dingen gebeurden tijdens de lessen. Er werd meer samengewerkt, verlegen kinderen kropen uit hun schulp. In onze lessen zijn de waarden van judo door de jaren heen nog centraler komen te staan.’’ Ook in Leerdam begint de les daarom met een groet op de knieën. De entertrainer benadrukt dat iedereen ‘zo hard mogelijk zijn best moet doen’. Maar ook dat niemand na een oefening pijn mag hebben. Is de oefening geslaagd, dan steken de leerlingen duimen naar elkaar op. “Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat het zoveel effect zou hebben”, geeft juf Danielle de Kuijver toe. Maar ze zag toch al snel verschil in haar groep. “Ik merk dat de groep hechter is geworden. Ze vertrouwen elkaar meer. Daarnaast zie ik dat de kinderen hun eigen grenzen beter aan kunnen geven.” Of zoals leerling Egon het zegt: “Doordat je elkaar vertrouwen geeft, laat je zien dat je om elkaar geeft.” Ook als dat betekent dat je een wedstrijdje ‘wie de ander zo snel mogelijk op de rug krijgt’ houdt. “Want het belangrijkste is dat we elkaar geen pijn doen”, zegt de Leerdamse Levi. “En als het per ongeluk wel gebeurt, dan maken we het altijd goed.”
De lessen voor dit jaar zitten erop en burgemeester Tjerk Bruinsma reikte na afloop de diploma’s uit. Dat deed hij zoals het hoort: schoenen uit op de mat en voor elk kind een buiging.

 

Deel dit artikel

Schijf je in voor de Schooljudo nieuwsbrief