Online Schooljudo les van Rex

Online Schooljudo les van Rex

Weerbaar zijn in de onzekere tijd,  hoe doe je dat? Hoe kan je jouw kinderen of de kinderen in de klas leren om zijn of haar grenzen aan te geven en respect te hebben voor zichzelf en voor elkaar. En hoe kunnen we ervoor zorgen dat er doormiddel van weerbaarheidstraining een koppeling gemaakt wordt met de sociaal-emotionele ontwikkeling? Helaas worden er op dit moment weinig mogelijkheden aangeboden om hier mee bezig te zijn. Maar hoe leuk is veilig stoeien in bijvoorbeeld de woonkamer of in de gymzaal?

Wij vonden het tijd voor een nieuwe uitdaging;  binnen 30 minuten een leuke dagelijkse beweging organiseren. De eerst les ging in samenwerking met de kindertelefoon. Het idee hierachter is om de kindertelefoon te steunen in een tijd waar huiselijk geweld helaas steeds meer voorkomt. Het fantastische duo dat op woensdag 17 februari de eerste les hebben gegeven waren entertrainer Rex en zijn assistente Leah. Zij mochten anderen leren hoe je jezelf weerbaar kan maken doormiddel van Judo en stoeien.

Zo begon de les met een warming up, een spelletje op commando’s. Entertrainer Rex begon met het leren van twee Judo termen, Hajime en Mate. Deze termen betekenen beginnen en stoppen. Dribbelend door de kamer leerde hij op twee manieren hoe deze belangrijke woorden gebruikt konden worden. Nadat de deelnemers opgewarmd waren en zij de twee belangrijke woorden goed onder de knie hadden begon de les met de eerste oefening.

Bij de eerste oefening was het belangrijk om te leren hoe je het beste kan vallen zonder pijn. Door de kin op de borst te doen en af te slaan op de mat, kan je verkeerd vallen voorkomen. Zo gingen Rex en Leah dit uitproberen en laten zien aan de deelnemers hoe dit het beste gedaan kon worden. Naast elkaar zitten, handen op de andere handen en dan jezelf rustig naar achter laten vallen. Als dit goed ging mocht het een stapje moeilijker, om je te laten vallen terwijl je staat. Kin op de borst, door je knieën, jezelf laten vallen en afslaan.

De tweede oefening stond in het teken van samenwerken, één van de waarde die binnen Schooljudo erg belangrijk is. De oefening heet het vliegtuig. Dit was een oefening waarbij iemand op de grond moest liggen met de benen in de lucht, en de ander op de benen mocht liggen als een vliegtuig. Als het goed ging mochten de handen, waar je elkaar mee vasthoudt los, om zo samen te werken dat het vliegtuig niet omvalt.

Bij de derde oefening werd de grote boom en het aapje gedaan. Dit is een oefening waarbij een van de twee als een boom gaat staan, waar de ander als een aapje om de boom heen klimt zonder te vallen. Bij deze oefening moet je stevig op de grond blijven staan en en je tegenstander helpen om veilig om de boom te komen. Na dat het gelukt was vroegen Rex en Leah aan elkaar of het samenwerken goed ging en lieten zij dit weten door de kracht van de duim.

Vertrouwen is een tweede waarde wat belangrijk is binnen Schooljudo en daar ging oefening vier over. Voor de oefening ga je tegenover elkaar zitten, pak je elkaars armen vast en word je door de ander naar links of naar rechts gestuurd. Op deze manier moet je vertrouwen op elkaar dat je de ander niet laat vallen. Ook werd het woord stop gebruikt om aan te geven tot hoever de ander mocht sturen. Om even wat energie kwijt te kunnen mochten de duo’s hierna op dezelfde manier stoeien.

Bij oefening vijf mochten de duo’s de televisie houdgreep bij elkaar oefenen. Van tevoren hadden Rex en Leah afgesproken dat als het pijn ging doen, je de ander mocht aantikken/afkloppen om te stoppen. Het is belangrijk dat niemand pijn heeft en je de ander erin vertrouwt dat hij of zij dan ook stopt. Hier mocht één van de twee op de grond liggen en de ander doen alsof hij of zij een stoel is. De ander mocht tegen de stoel aan gaan zitten, arm om het kussen doen (het hoofd) en de arm pakken wat vertaald werd naar een afstandsbediening. Door op de afstandsbediening te zappen en daarna onder je arm te verstoppen werd er een goed beeld geschetst over hoe de houdgreep vastgehouden moest worden. Als dit goed ging bij beiden mochten de duo’s als spelletje proberen te ontsnappen binnen 10 sec.

Als laatste werd het leuke grote tenen pakken spel gedaan. Hierbij moesten de duo’s met de ruggen tegen elkaar zitten en proberen elkaars tenen te pakken te krijgen. Als de één, een teen van de ander te pakken had gekregen, was de ronde voorbij en mocht de winnaar aftellen voor de volgende ronde. Na afloop van dit spelletje gingen Rex en Leah elkaar een complimentje geven doormiddel van de schouderklop met duimen. Wat vonden zij goed gaan en konden zij op elkaar vertrouwen.

Wat vonden wij de eerste les leuk om te geven! Hoop dat jullie dit net zo leuk vonden als wij! Heb je de online les gemist of wil je hem nog een keer bekijken? Dat kan!  Klik hier voor de video.

Of zou je meer willen stoeien thuis? Hoe je bewegend leren kunt inzetten om de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen te bevorderen? Download dan ons stoeiboek! Hierin staan opdrachten die je kan delen, zodat iedereen dit thuis kan doen tijdens de lockdown.

Ben je nieuwsgierig geworden naar ons programma of wil je graag weten wanneer de volgende online les is? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief of mail ons jouw gegevens voor een afspraak!

Deel dit artikel

Schijf je in voor de Schooljudo nieuwsbrief